Deelvraag 3

Wat zijn de wereldwijde gevolgen new wave klimaatverandering?

Klimaatverandering houdt onder meer in digital audiotape de temperatuur op de hele wereld stijgt. Uiteraard zijn hier veel gevolgen aan verbonden. Om een goed beeld Te krijgen wat voor gevolgen dot zijn, en wat deze gevolgen veroorzaken wordt alles eerst geschematiseerd

Gevolgen new wave klimaatverandering:

There's a specialist from your university waiting to help you with that essay.
Tell us what you need to have done now!


order now

– Zeespiegelstijging.

Dit houdt in digital audiotape het zeewater stijgt door het smelten van ijskappen, maar ook dat het H2O uizet door de hogere temperaturen. Dit kan een grote bedreiging vormen de laaggelegen landen in de wereld. Maar allereerst is heated noodzakelijk digital audiotape we voorop moeten stellen digital audiotape de zeespiegelrijzing niet nauwkeurig kan worden berekend. Daar zijn verschillende redenen voor:

Ten eerste gaat een groot deel van de wetenschap uit new wave een stijging new wave 1,8 tot 4 graden Celsius vanaf het jaar 1990 waar de gemiddelde wereldwijde temperatuur op 14 graden Celsius slowdown. Die berekening hangt rain trees met de voorwaarde dat de uitstoot van broeikasgassen op dezelfde hoogte blijft. Zal de uitstoot new wave broeikasgassen verhogen, zal Er ook verandering plaatsvinden in de stijging new wave de temperatuur.

Ten tweede heeft de onzekerheid bij het bepalen van de stijgende wereldwijde temperatuur ook gevolgen in hoeverre de zeespiegel zal rijzen. Deze stijging wordt door een optelsom new wave de uitzetting new wave het zeewater, en het geleidelijk smelten van gletsjers en van de ijskappen op Groenland en Antarctica berekend. Hoe warmer het wordt, hoe groter de uitzetting new wave het zeewater, en hoe meer smeltwater Er new wave gletsjers en ijskappen vrijkomt. Maar ALSs de bovenstaande gegevens worden gebruikt vindt Er een schatting plaats dat de zeespiegel in deze eeuw met enkele decimetres tot iets meer dan een halve metre zal stijgen. Of zo ALSs het IPPC resonance het vermeld: 19 tot 58 centimeter.

Ten derde kan Er onzekerheid ontstaan doordat de afsmelting de ijskappen van Groenland en Antarctica kan versnellen. Het zou immers betekenen digital audiotape, ALSs de Groenlandse ijskap zou smelten, de zeespiegel met maar liefst zeven meter zou stijgen, en de totale West-Antarctische ijskap bevat genoeg ijs voor een stijging new wave peg eens 6 metre. Voor hun bijdrage aan zeespiegelrijzing is heated new wave belang dat work forces weet met welke snelheid deze ijskappen smelten. Maar dot hangt ook weer rain trees met de stijging new wave de temperatuur, en de uitstoot van de broeikasgassen. hypertext transfer protocol: //www.pbl.nl/nl/publicaties/mnp/2007/Zeespiegel_rijst_maar_niet_de_pan_uit.html

Het is dus niet concreet Tes zeggen met welke snelheid dan wel in welke mate de zeespiegel zal stijgen. Maar het is wel duidelijk digital audiotape de zeespiegel de afgelopen ( 20ste ) eeuw gemiddeld met 17 centimeter. is gestegen. Dat meldde het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN, afgelopen februari in zijn vierde klimaatrapport.

We kunnen dus niet beweren digital audiotape Er niets aan de manus is. Het is wel gebleken digital audiotape een stijging van 17 centimeter cruciaal is voor bepaalde laaggelegen landen zoals Bangladesh. Een groot gedeelte new wave Bangladesh is eigenlijk een delta waar de Brahmaputra en Ganges rivieren uitstromen naar de Bengaalse Baai. Het H2O in deze rivieren stroomt new wave het Himalaya gebergte en trekt modder, zand en mineralen mee naar de monding. Dit zorgt voor het vruchtbaar land waarvan de Bengaalse boeren afhankelijk zijn. Maar het land, opgebouwd door deze sedimenten, is vrij laag nut daardoor is Bangladesh een gemakkelijk slachtoffer voor overstromingen. En niet alleen Bangladesh, ook Nederland is een laaggelegen land en zou zeespiegelstijging ook een regelrechte incline voor Nederland betekenen. hypertext transfer protocol: //www.trouw.nl/groen/klimaat/wereldomroep/article2919254.ece/Klimaatverandering__Overstromingen_in_Bangladesh.html

Aantasting new wave Ecosystemen

En het blijft niet alleen bij zeespiegelstijging. In heated laatste IPPC resonance werd er iets nieuws aangekaart. De dreigende aantasting new wave de natuur. Als de gemiddelde temperatuurstijging deze eeuw stijgt met 1,5 tot 2,5 graden Celsius, dreigt het risico dat 20 tot 30 procent new wave de planten en dierensoorten uit zal sterven. Dit door de aantasting van Ecosystemen, wat inhoud digital audiotape de klimaatzones kunnen verschuiven. Door utmost warmte of regenval zullen planten en dieren dice een ander klimaat gewend zijn uitsterven. En Er wordt in de laatste klimaatmodellen een dergelijke opwarming gemeten wat ook peg eens een ongekend verlies aan biodiversiteit kan betekenen. Amfibie & A ; euml ; n en koralen, die nu al snel achteruitgaan, krijgen gezelschap new wave reeksen andere levensvormen. Het ecologisch evenwicht wordt dus door klimaatverandering verstoord.

Het wrange is dat de ontwikkelingen uitgerekend dice mensen treffen, die het minst aan het broeikaseffect hebben bijgedragen en dice zich er ook heated moeilijkste tegen kunnen verdedigen. Volgens de recente onderzoeken zullen Afrika en de ontwikkelingslanden van Azi & A ; euml ; gaan de zwaarste klappen krijgen. Het Ippc resonance meldde digital audiotape de in de droge tropen het risico new wave honger toeneemt. Terwijl er Al moose jaar meer dan 10 miljoen kinderen sterven aan honger en te voorkomen ziektes – digital audiotape is meer dan 30.000 per dekagram en 1 elke drie seconde. Het sterftecijfer zal door temperatuurstijging alleen maar op blijven lopen. Mede door afnemende landbouwoogsten, watertekort door utmost droogte, en door de toenemende frequentie new wave hittegolven die ook uitbreiding van woestijnen veroorzaken. In 2002 is een studie, in opdracht new wave de VN met de titel, Klimaatverandering en kwetsbaarheid new wave de landbouw, verricht. Uit deze studie is gebleken dat twee miljoen km2 grond minder geschikt zal worden voor bewoning en landbouw. Dit zal vooral plaatsvinden in de klimaten met droge, hete zomers, zoals onder andere Afrika, Zuid-Australi & A ; euml ; en Centraal Azi & A ; euml ; . Deze gebieden krijgen in de zomer Tes maken met nog meer hitte en droogte waarbij de agrarische productie zal afnemen met ongeveer 9 procent.

Op andere plaatsen op aarde kunnen juist moeilijkheden ontstaan door een teveel aan neerslag dice in een Te korte tijd naar beneden komt. Door hogere temperaturen is er meer verdamping dus meer neerslag. Daardoor dreigen watersnoden en de ziekten die er meestal mee samengaan. Het risico op overstromingen die ook Al veroorzaakt worden door zeespiegelstijging wordt steeds groter. Bron: Ncr Handelsblad Artikel: Dramatisch resonance digital audiotape alarmerende toon vermijdt.

Tot dusverre zijn alleen de nadelen van klimaatverandering uitgewerkt, maar er voor bepaalde landen heeft temperatuurstijging ook positieve gevolgen. In Noordwest Europa zijn er gemiddeld sombere en koele zomers. Door temperatuurstijging zullen de zomers warmer, en zal het groeiseizoen langer worden.

Er bevinden zich enorme landmassa ‘s in de koude en gematigde luchtstreken. Opwarming zal hier belangrijke positieve gevolgen hebben. Er komen uitgestrekte leefgebieden bij voor de work forces, vegetations en zoology. Misschien wordt over een halve eeuw landbouw bedreven in Siberi & A ; euml ; , en lopen er melkkoeien op Vuurland, schapen op Groenland, en groeit er bos op IJsland. In Nederland wordt de teelt van perziken en druiven mogelijk en tomaten en paprika ‘s kunnen in de volle grond worden geteeld. Dit lijkt misschien een T & A ; eacute ; positief beeld, maar met een mondiale temperatuurstijging van 1-3 graden Celsius is dit wel degelijk mogelijk.

Ook de visserij zal van een hogere productie kunnen profiteren, door het opwarmende H2O new wave de Atlantische Oceaan.

Het lijken slechts weinig voordelen 10 opzichte new wave de nadelen. Toch zijn Er wetenschappers die klimaatverandering ALSs iets positiefs zien. Jacques new wave Nederpelt, landbouwkundige en sociaal geograaf, geeft aan digital audiotape uit het oogpunt new wave voedselproductie en evolutie van ecosystemen het toekomstbeeld mondiaal positief is. Het VN-rapport over klimaat verandering en landbouw bevat de conclusie dat alle klimaatprojecties wijzen op een toename new wave het agrarische productie. En er dus geen verslechtering optreedt maar slechts positieve verandering.

Theorie & A ; euml ; n

Er zijn verschillende wetenschappelijke theorie & A ; euml ; n over de gevolgen van klimaatverandering. Velen beschrijven ook de zeespiegelrijzing ALSs & A ; eacute ; & A ; eacute ; n van de belangrijkste dan wel de meest ingrijpende verandering die plaats zal vinden ALSs de Groenlandse ijskap voor een gedeelte of helemaal zal smelten. Al Gore is er stellig new wave overtuigd digital audiotape de hierboven genoemde nadelen Al in de hele wereld te zien zijn. Zoals bijvoorbeeld de toenemende neerslag, de uitdroging ( Tsjaadmeer ) en de steeds meer vernietigende natuurrampen.

Al Gore

Al Gore gaat Er new wave uit digital audiotape een groot deel new wave het ijs op Groenland zal smelten, of in stukken grote stukken in Z in zal glijden, of ALSs dat zou gebeuren met de helft van de ijsmassa op Groenland en de helft van het ijs op Antarctica, dan zou de zeespiegel wereldwijd met 5,5 tot 6 metre stijgen. Dit zou voor de laaggelegen landen een complete incline betekenen. Grote stukken kustgebied zullen onder H2O komen staan. Ook zal Nederland voor de helft verdwenen zijn.

Dit is wat er met Florida zou gebeuren:

Plaatje boek Al Gore

Dit is wat er met baai van San Francisco zou gebeuren.

Plaatjes boek Al Gore

Di is wat er zou gebeuren met Beijng en omgeving. Meer dan twintig miljoen mensen zouden moeten worden ge & A ; euml ; vacueerd.

Plaatje boek Al Gore

In Shanhai en omgeving zouden meer dan veertig miljoen mensen moeten verhuizen..

Plaatje boek Al Gore

In Calcutta en Bangladesh zouden zestig miljoen mensen door het H2O verjaagd worden

Plaatje boek Al Gore

Het World Trade Center Memorial in Manhatten wil onder meer uitdrukking gevean aan de vastberandenheid van de VS om het land nooit meer zoiets vreselijks te laten overkomen. Deze afbeeldingen laten genuine zien wat Er met Manhattan zou gebeuren ALSs het zeewater wereldwijd zo’n zes meter zou stijgen. De plek new wave het World Trade Center Memorial zou onder H2O staan.

Uitdroging new wave het Tsjaadmeer

Slechts veertig jaar geleden was heated Tsjaadmeer een meer zo groot ALSs Lake Erie ( ongeveer 24 keer het IJsselmeer ) Door verminderde regenval en steeds intensiever watergebruik door de mens is heated echter gekrompen tot een twintigste new wave zijn oorspronkelijke grootte. Terwijl nu meer mensen dan ooit new wave het meer afhankelijk zijn, veroveren de zandduinen de droogvallende waterbodem. Het batch new wave dot meer is een triest symbool in een werelddeel waar klimaatverandering zicht niet alleen vertaalt in stijgende temperaturen maar ook in doden. De visserij is ingestort, oogsten mislukken, miljoenen mensen zijn ontheemd geraakt en nog meer miljoenen zijn in gevaar gebracht.

In de debatten die ontbranden over hulp bij hongersnoden wordt soms gezegd digital audiotape de inwoners van Afrika het probleem aan zich zelf te wijten hebben door corruptie en misdirection. Maar hoe meer we begrijpen van klimaatverandering, des te meer het erop lijkt digital audiotape wij de echte schuldigen zijn.

Hypothese:

  • Als de temperatuur de komende jaren blijft stijgen bestaat er de kans dat de zeespiegel met 3-6 metre stijgt.

hypertext transfer protocol: //www.pbl.nl/nl/publicaties/mnp/2007/Zeespiegel_rijst_maar_niet_de_pan_uit.html

hypertext transfer protocol: //www.knmi.nl/cms/content/16656/wereldgemiddelde_temperatuur_opnieuw_in_top_tien

hhttp: //www.knmi.nl/cms/content/16656/wereldgemiddelde_temperatuur_opnieuw_in_top_tie

nttp: //www.boxbarrier.com/upload/documents/boxbarrier-water-keren-met-water.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *